О Владици

Сећање на Владику Атанасија

Сећање на Владику Атанасија

Игуманија Анастасија са сестринством манастира Девич

Година је 2004, тај свима познати 17. март. Са сестром Ефимијом налазимо се ван манастира, и безуспешно очекујемо обезбеђење Кфора за повратак.

Ноћ проводимо у бдењу слушајући и гледајући о стравичним догађајима широм Косова. Следећег дана покушавамо да сазнамо шта се дешава у манастиру и напокон добијамо вест да су припадници Кфора, Французи, евакуисали сестре и сместили у бивши војни ремонт у Косовској  Митровици, оставивши при том једну сестру у манастиру. Уз строгу процедуру претреса дозвољавају нам да обиђемо сестре. Излазимо јер не можемо остати, сестре су сада под њиховом “заштитом”.

Чујемо да је Владика Атанасије стигао. Налазимо се са њим и укључујемо се у пратњу. Следећег дана долазимо поново код сестара, са нама је и Владика Атанасије, а у међувремену стижу и сестре из манастира Соколице јер је Кфор одлучио да нису у могућности да их обезбеђују. Владика преговара са старешинама и успева да издејствује да се припадници Кфора врате у манастир Соколицу, а са њима и ми. Наредног дана добијамо снимке а у међувемену нас две (сестра Ефимија и ја) обилазимо спаљени манастир. Владика је већ био пре нас. Не препознајемо сопствени простор, на раскрсници мртве животиње, гледамо снимке, у тренутку звони телефон, питамо се ко би могао бити ако не Владика Атанасије? Он је, пита нас како смо, шта нам је потребно и шта мислимо даље. Кажем му да желимо да се вратимо. Пита ме да ли то мислиш ти или све сестре? Погледом питам сестре и одговарам: сви тако мислимо, Владико. Добро, каже он, и говори како да се организујемо.

Дође и дуго очекивани дан. Крећемо у пратњи Кфора са контејнерима и основним потрепштинама. Сместисмо се у хладан контејнер, без струје и без помисли да смо погрешили. Из далеких предела стигле су нам и ласте у никад већем броју. Весници пролећа, симбол повратка, вредно су радиле уз весели цвркут, правећи своја гнезда свуда па и у Цркви.

У недељу стиже и наш Владика Атанасије. Он, као и увек када је тешко, скреће нам пажњу, показује зеца, игра се са лоптом на којој је глобус и поклања је најмлађој монахињи Ефимији, називајући је мутавом. У спаљеном храму почиње Литургија. Певао је Владика, певале су ласте, певали смо сви. Све је васкрсавало у радосној васкршњој песми, а време је стало.

Хвала ти, Владико, и на овом дивном тренутку већем од свих свечаности.

Веб-сајт

Званични веб сајт епископа др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса Универзитета у Београду

Уредник: др Максим (Васиљевић), епископ западноамерички

Контакт: info@westsrbdio.org

Фотографије