О Владици

Живи живот

Живи живот

Бог га створи
Калуп пук’о је
Живот живи
Атанасије

Мркла ноћ је
Зоран будан је
Живот живи
Атанасије

Тихи Вапај Архијереју Атанасију - Сведоку Страдања и Пророку Васкрсења

Тихи Вапај Архијереју Атанасију - Сведоку Страдања и Пророку Васкрсења

Пророкуј овим костима и реци им: “Суве кости, чујте реч Господњу!
Говори Господ Бог овим костима: ево, удахнућу свој Дух у вас и оживећете.
Ставићу на вас жиле, обложићу вас месом, и навући на вас кожу...
…Удахнућу свог Духа у вас и оживећу вас, па ћу вас сместити у вашу земљу.
Тада ћете знати да сам то ја, Господ, рекао и учинио…“
(Језекиљ 37)

Драги Владико,

Трећа је година од како си ставио златни печат на своју епископску службу и кренуо на најважније путовање, у сусрет за који си се спремао сво време живота на земљи. Многи се данас поново сећају твојих речи и твојих дела, и више од свега твог ванвременог присуства, које је многе који су те бар једном срели или бар једном чули твоју реч учинила бољим људима, јачима и отпорнијима на искушења и више од свега отворенијима за живот. Твоје име је заживело у многим срцима, као сидро Христово, које нас изнова и изнова везује за Земљу Живих. Био си пример и верног ученика и учитеља, и свештенослужитеља, и трудбеника за душу народа, и покретач духовне обнове и весник Васкрсења. Све што је остало иза тебе моћно одјекује пуноћом Живота. Ипак, поред свега, по слабости својој, волео бих данас да са неке катедре чујем како ти изговараш

„Христос Воскресе“. У ово време, време смрти и време зла, било би нам лакше у твом присуству да изговоримо „Ваистину Воскресе“.

Mémoire de Père Élie sur Mgr Athanase

Mémoire de Père Élie sur Mgr Athanase

Monastère Petropavlov, 25 novembre 2023

Geronda, comment avez-vous connu Mgr Athanase ? Comment s’est nouée votre amitié pour lui ?

Nous étions déjà amis avec le Père Amphilokije. Un jour, nous sommes venus avec une famille et des enfants en bas âge, nous nous étions rendus au patriarcat pour y rencontrer ce Père Amphilokije. Mais, arrivés sur place, nous apprenons, sans plus de précision, qu’il était parti. Nous étions quelque peu dépités, lorsque tout à coup, dévalant des escaliers, nous avons aperçu un autre moine qui nous apostropha, de sa forte voix de stentor, pour nous dire : « Eh bien ! Vous cherchez Amphilokije ? Il est parti ! Il n’est plus là ! Il est devenu évêque ! Il se trouve désormais à Virtchav ! » Telle fut notre première rencontre avec Père Athanase et, comme nous étions entourés de petits enfants, ce n’est pas à moi mais à eux qu’il s’est d’emblée adressé : « Vous savez, je suis une mouette ! Oui, une mouette ! Mais je suis aussi une grenouille ! Coâ !Coâ ! Coâ !» Le tout, accompagné de force gestes et mouvements, comme pour confirmer ces métamorphoses fantasques et répétées ! Oui, telle fut notre première entrevue avec ce géant spirituel !Mais c’est seulement après que nous avons compris que cet homme étrange était bien ce Père Athanase, dont je connaissais le nom, sa réputation de théologien étant déjà bien établie. Il n’y eut pas, ce jour-là, d’autres échanges, car il était fort pressé. Nous nous sommes rendus à Virtchav pour le rencontrer, et c'est comme cela qu’a commencé notre amitié.

Сећање Светогораца на Митрополита Амфилохија и Владику Атанасија

Сећање Светогораца на Митрополита Амфилохија и Владику Атанасија

Архимандрит мр. Евсевије Меанџија

Светогорске стазе којима су протеклих пар деценија пропешачили Митрополит Амфилохије и Владика Атанасије још увек буде сећања код многих Светогораца на наше велике и незаборавне духовне оце са којима су дружили и многа свеноћана бденија одслужили. Приликом ходочашћа на Свету Гору током Светле Седмице, ове текуће године, имали смо прилику да се у то из прве руке уверимо, и то драгоцено искуство вам преносимо.

Један од њих који се са великом захвалношћу сећа Митрополита Амфилохија је садашњи Прота Свештене светогорске Општине монах Христофор Ивиронски. Наиме, током докторских студија у Атини тадашњи млади јеромонах Амфилохије (Радовић) у Цркви Свете Параскеве у Атини где је служио, окупљао је велик број младих студената и ђака учећи их Светим оцима Православне цркве. Један од њих био је и данашњи Прота Свештене светогорске Општине монах Христифор Ивиронски.

Први сусрет и потоња сретања са владиком Атанасијем

Први сусрет и потоња сретања са владиком Атанасијем

Презвитер Оливер Суботић, уредник Православног мисионара
Петровске покладе, лета Господњег 2022.

Почетком јуна месеца ове године сам добио занимљиву поруку од мог старог пријатеља, ђакона др Ненада Идризовића (иначе службеника Народне библиотеке Србије). Он је у то време био на послу сређивања личне библиотеке блаженопочившег епископа Атанасија (Јевтића) у манастиру Тврдош. Уз поруку ми је послао фотографије препуњених полица са књигама из владичине библиотеке, уз завршни коментар: „Има и твојих књига“.

Поздравно слово на промоцији књиге „Атанасије – један животопис”

Поздравно слово на промоцији књиге „Атанасије – један животопис”

Епископ Јустин, новоизабрани западноевропски

23. мај 2022.

Преосвећена браћо Архијереји, часни оци, благословени народе Божији

Христос Васкрсе!

Припала ми је ничим заслужена част да вас све овде сабране поздравим и пренесем Патријарашки благослов, као и очинске поздраве Његове Светости Патријарха српскога Господина Порфирија који је са искреним жаљењем спречен да лично присуствује овако важном и узвишеном догађају наше Помесне Цркве – представљању нове књиге о једном о највећих српских и свеправославних богослова нашега века – оцу, учитељу, Епископу, човеку Божијем бесмртности, истоименом Атанасију (Јевтићу).

Тасо Велики: Громовник у олуји

Тасо Велики: Громовник у олуји

Мало је било тако живописних личности у историји наше Цркве, какав беше Тасо. Од библијских ликова могао би се поредити са многим – Јеремијом, Јоном, Јованом Крститељем и другим. Ипак, највише је подсећао на пророка Илију, ватреног борца за праву веру и громовника. Док би држао говоре, стицао се осећај да му из ретке браде севају муње. Имао је оштар језик, али благе очи и кротак поглед. Онако крупан, незграпан тутњао је земљом Светог Саве. По рођењу Србијанац, по опредељењу Ерцеговац. По виђењу ученика, био је наш. Тежак, понекад напоран, свадљив и раздражљив, али то ником није сметало. Тако смо га доживели од почетка, тако је и остало до краја.

Владици Атанасију вјечан спомен

Владици Атанасију вјечан спомен

Његовом Преосвештенству
блажене успомене Владици Атанасију
вјечан спомен

Спјевао у првој седмици Часнога поста Љета Господњег 2021.
Драгиша – Драган (Милованов) Шекарић
Требиње

Гроб Владике Атанасија – још један живоносни источник

Гроб Владике Атанасија – још један живоносни источник

Игуман Михаило, Манастир Светих Архангела код Призрена
На Источни петак у Манастиру Тврдошу 2022. године
[Видео запис]

По благослову Владике Димитрија, из послушања бих да прозборим неку реч овде испред „мутавог” народа и испред моштију нашег Старца и Оца Атанасија који је ревностан био по узору на Господа. Данас чусмо из Јеванђеља у овај васкрсни дан, о Христовој ревности према храму Господњем када је направио узице и истерао продавце говеда и телади и мењаче новца, када је показао ревност према Храму истеравши све напоље, а онда када су се људи побунили шта ти то чиниш и како ти можеш да истерујеш да истерујеш трговце из Храма, рекао је ако и срушите овај Храм за три дана ћу га подићи.

Веб-сајт

Званични веб сајт епископа др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса Универзитета у Београду

Уредник: др Максим (Васиљевић), епископ западноамерички

Контакт: info@westsrbdio.org

Фотографије