Блог

Радио „Слово љубве“: Представљена књига „Атанасије - један животопис“

Радио „Слово љубве“: Представљена књига „Атанасије - један животопис“

Звучни запис са промоције књиге „Атанасије - један животопис“, 23. мај 2022.


Књига „Атанасије - један животопис“ из пера Епископа западноамеричког г. Максима, а у издању манастира Тврдош, представљена је вечерас у крипти Спомен-храма Светог Саве. Вече је отворио поздравним словом новоизабрани Епископ западноевропски г. Јустин преневши патријарашки благослов и очински поздрав Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. Владика Јустин је назвао важним и узвишеним догађајем наше помесне Цркве ово представљање нове књиге о једном од највећих српских и свеправославних богослова нашега века, оцу, учитељу, епископу, човеку Божијем, Атанасију Јевтићу. „Нека молитве и ревност, труд и љубав, вера и нада, истина и храброст, правдољубље и богољубље владике Атанасија, о којима и ова књига тако упечатљиво сведочи, све нас, драги моји, доведе у наручја Оца Небескога“, поручио је Владика Јустин.

О књизи и о лику и делу владике Атанасија, тако аутентичном и  непоновљивом неуморном сведоку Христа Господа, говорили су Епископ браничевски г. Игнатије, Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије и аутор Епископ западноамерички г. Максим. Такође, сећање на владику Атанасија поделила је са присутнима и др Санда Рашковић Ивић.

Чини се да никада није било веће интересовање за духовно вече приређено у крипти храма Светог Саве од овога. Присуствовали су Епископ новограчаничко-средњозападноамерички г. Лонгин, Епископ источноамерички г. Иринеј, Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије, Епископ марчански г. Сава, свештенство и монаштво, принц Филип Карађорђевић са супругом принцезом Даницом, академик Матија Бећковић, проф. др Владета Јанковић и други.

„Ова књига, која је пред вама, сачињена је од једног малог дјела живота владике Атанасија, од момената о којима су нам остали записи, преписке и свједочанства многих људи, који су имали прилику да доживе сусрет са њим. Из свих тих свједочанстава можемо извести заједнички закључак, а то је да је најчешћи исход сусрета са њим представљао прекретницу у животима многих“, рекао је Владика Григорије и додао: „Кад бисмо занемарили хришћански аспект његове личности, који чини 99 посто и покушали да опишемо њега као личност - могли бисмо најкраће рећи: посвећен и искрен. На овом свијету ријетки су они који су овенчани овим двијема врлинама јер довољно је да само једном укаљате посвећеност и погазите искреност да се не бисте називали ни посвећени ни искрени. Кад посвећеност и искреност као врлине принесемо Христу, као исход добијемо прегалаштво, које је владика Атанасије даровао својој Мајци Цркви. Он заслужено носи епитет оца и учитеља Православне Цркве стекавши тај епитет, пишући, говорећи, читајући, проповиједајући на многим мјестима и на многим језицима. Слободно можемо да кажемо да је владика постао извор богословља и истински богослов“, казао је Епископ Григорије.

Аутор књиге Eпископ Максим је започео своје излагање рекавши да је владика Атанасије био човек – догађај! „Тако смо га доживљавајући дружећи се са њим и делећи како свакодневни хлеб тако и хлеб евхаристије. Његова осетљивост за природне лепоте је и нама била показатељ како се према њој треба односити. Говорио је да је географија у ногама, а Света земља је за њега била свештена топографија и есхатологизована историја. Неодољива је била његова моћ приповедања и запањује колику је ерудицију имао! Тај спој знања и молитве је оно што је пленило и настављало да осваја читаоце његовог дела“, рекао је Владика Максим, који је у својој књизи сабрао многе знакове и путоказе који прате духовно веома живописан пут владике Атанасија, као и многобројне детаљe који оцртавају његов портрет. „Шта овај духовни лик тачно значи за савременог човека није лако сажети и у кратким цртама описати. За сагледавање домета и значења овог карактера потребни су различити углови сагледавања, и вероватно другачији стандард мерења. Отуда потреба за књигом која би послужила као водич за његово путешествије“, истакао је Владика Максим у предговору књиге „Атанасије - један животопис“.

Извор: Радио "Слово љубве", Сања Пановић

Веб-сајт

Званични веб сајт епископа др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса Универзитета у Београду

Уредник: др Максим (Васиљевић), епископ западноамерички

Контакт: info@westsrbdio.org

Фотографије