Прикази

Од Омеге до Алфе – повратак есхатолошкој перспективи хришћанства

Од Омеге до Алфе – повратак есхатолошкој перспективи хришћанства

Јеромонах др Василије Гавриловић

Пред читаоцима је скуп изузетних предавања—тада јеромонаха Атанасија (Јевтића)—блаженопочившег Епископа Захумско-Херцеговачког, одржаних у Београду, Лондону, Америци. Непроцењиво дело са изузетним насловом Од Омеге до Алфе – повратак есхатолошкој перспективи хришћанства сведочи древну хришћанску истину која гласи: Eсхатологија даје смисао историји, а не историја Eсхатологији.

Православно виђење Есхатологије, како владика Атанасије  наглашава кроз брижљиво одабрана предавања, не представља пуки футуризам, већ наду у живот вечни и крај који је ”ушао у историју Христовим Оваплоћењем и постао њен део и њен унутрашњи покретач ка крајњем Циљу.” Епископ Атанасије, попут Старозаветних пророка, проповеда есхатолошку реалност и стварност која своје истинске вредности освештава у Цркви као ”реалност есхатолошког карактера.”

Еклисиолошка димензија прожима свако предавање и даје прагматични смисао живоносним речима и снази какву је Владика Атанасије поседовао. Црква је  есхатолошка по своме караткеру и бићу. Она је ”Причешће Царством.” Ова живописна књига нас учи и поучава да једино кроз есхатолошку призму, тј. кроз Христоцентричну и Пневматоцентричну призму, можемо схватити истински смисао историје и постојања која се налазе у Царству Небеском и заједници са Живим Богом.

Веб-сајт

Званични веб сајт епископа др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса Универзитета у Београду

Уредник: др Максим (Васиљевић), епископ западноамерички

Контакт: info@westsrbdio.org

Фотографије