Прикази

Од Омеге до Алфе – повратак есхатолошкој перспективи хришћанства

Од Омеге до Алфе – повратак есхатолошкој перспективи хришћанства

Јеромонах др Василије Гавриловић

Пред читаоцима је скуп изузетних предавања—тада јеромонаха Атанасија (Јевтића)—блаженопочившег Епископа Захумско-Херцеговачког, одржаних у Београду, Лондону, Америци. Непроцењиво дело са изузетним насловом Од Омеге до Алфе – повратак есхатолошкој перспективи хришћанства сведочи древну хришћанску истину која гласи: Eсхатологија даје смисао историји, а не историја Eсхатологији.

Јеремија и Атанасије – два пророка есхатолошке наде

Јеремија и Атанасије – два пророка есхатолошке наде

Презвитер проф. др Владислав Топаловић

(Ријеч на приказу књиге Владике Атанасија, Од Омеге до Алфе – повратак есхатолошкој перспективи Хришћанства, у Требињу 10. марта 2023. године)

Вечерас ћемо представити књигу „Од Омеге до Алфе – повратак есхатолошкој перспективи хришћанства“, која је, у ствари, скуп радова блаженопочившег епископа Атанасија, а које је приредио владика западноамерички Максим Васиљевић.

Навешћу опште карактеристике садржаја ове књиге које и приређивач наводи у Предговору. Ријеч је, наиме, о два предавања, једном есеју и једној студији. Све је то подијељено у пет тематских цјелина : 1. Хришћанска есхатологија (први дио); 2 Хришћанска есхатологија – други дио; 3. Есхатолошко у нашем свакодневном животу; 4. Есхатолошки карактер Цркве; 5. Есхатологија у савременој православној теологији. Прва четири текста су предавања или реферати одржани у Београду, Лондону, Америци... Посљедњи текст је посвећен богословљу недавног уснулог митрополита Јована Зизјуласа.

Симболи Васкрса: Епископ Атанасије (Јевтић) и историја Републике Српске

Симболи Васкрса: Епископ Атанасије (Јевтић) и историја Републике Српске

Остоја Раилић

(Владика Западноамерички Максим, Атанасије – један животопис, Требиње: Манастир Тврдош 2022, стр. 735)

Поводом годишњице упокојења Његовог преосвештенства епископа умировљеног захумско-херцеговачко и приморског господина проф. др Атанасије (Јевтића) из штампе је изашла књига „Атанасије – један животопис“. Књигу је приредио Његово преосвештенство епископ западноамерички проф. др Максим (Васиљевић). Ова публикација представља значајно дело за историју Српске православне цркве, српског народа и историју Републике Српске. Епископ Атанасије рођен је као Зоран Јевтић 26. децембра 1937/8. јануара 1938. године у селу Брдарици код Ваљева од оца Милане и мајке Савке рођене Брисић. Завршио је Богословију Светог Саве у Београду 1958. године заједно у генерацији са (Ристом Радовићем) потоњим епископом банатским и Митрополитом црногорско-приморским блаженопочившим проф. др Амфилохијем (Радовићем). Са њим ће бити нераскидиво везан. Од Богословског факултета преко студија у Атини, боравка на Богословском Институту у Паризу, односа према Косову и Метохији, као сабраћа архијереји (Атанасије је два пута формално-правно наслеђивао Амфилохија – у Епархији банатској и Епархији у Херцеговини), Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве и архијереји у две суседне дијецезе: Митрополији Црногорско-приморској и Епископији захумско-херцеговачкој. Богословски факултет Универзитета у Београду завршио је 1963. године. Докторирао је на Теолошком факултету у Атини 1967. године. У два наврата био је декан Богословског факултета Универзитета у Београду (1980/1981. и 1990/1991. године). Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао га је за епископа банатског 1991. а 1992. године за епископа Захумско-херцеговачког и приморског.

Књига о звезди у плавом кругу – Проникнуће у тајну сазревања и обликовања Владике Атанасија

Књига о звезди у плавом кругу – Проникнуће у тајну сазревања и обликовања Владике Атанасија

Наташа С. Вуловић Емонтс

Годишњицу од упокојења владике Атанасија (Јевтића), православног архијереја и теолога бритке изговорене речи, утемељене и закрепљене у писаном обличју, духовног учитеља у Срба друге половине 20. и прве четвртине 21. века, обележило је издање насловљено АТАНАСИЈЕ, један животопис.

Као књижевна врста, животопис има дугу развојну традицију која није прекидана још од старих асирских рукописа, античких списа попут Плутархових Упоредних животописа из 1. в. после Христа, средњовековних подврста и у српској књижевности (хагиографија, односно животописје), такође постојане и у време стварања српског књижевног језика на народној основи (Вук Караџић је писао животописе знаменитих људи свога доба), па све до савремених животописних остварења. Семантички посматрано, дефиниција животописа подразумева хипонимски однос у односу на биографију као шири појам који је хипероним, те се маркира као опис живота знамените личности.

Атанасије par lui-même

Атанасије par lui-même

Поводом књиге Атанасије. Један животопис
Данијел Дојчиновић, теолог и филолог

О првогодишњем помену од упокојења епископа захумско-херцеговачког Атанасија (Јевтића), у издању манастира Тврдоша из штампе је изашла књига Атанасије. Један животопис. Најзаслужнији за ово, по свему необично штиво, јесте њен састављач – епископ западноамерички Максим (Васиљевић).

Међу првим помислима при сусрету са овом књигом, а што је – истину говорећи – био случај и са аутором ових редака, јесте и она која се тиче њене опширности: Није ли се могло на мање од седам стотина страница? Од првих пасуса Животопис разоружава, а поменута недоумица нестаје пред текстуалним врелом у које се утапа пажња и најзахтјевнијих читалаца. Треба недвосмислено рећи да је књига јако добро написана. Брижан језички израз, потпуно истесан, лишен сваке патетике, далеко од било какве баналности, испуњен суштинским информацијама, чини да читање и након десетина, па и стотина страница не постаје аутоматизовано ни за тренутак. Текст је лишен фуснота, што додатно релаксира читање.

Атанасије – један животопис

Атанасије – један животопис

У овој књизи сабрани су многи знакови и путокази који прате духовно веома живописан пут Владике Атанасија Херцеговачког, као и многобројни детаљи који оцртавају његов портрет.

Шта овај духовни лик тачно значи за савременог човека није лако сажети и у кратким цртама описати. За сагледање домета и зрачења овог карактера потребни су различити углови сагледавања и, вероватно, другачији стандард мерења. Отуда потреба за књигом која би послужила као водич кроз његово путешествије.

Испраћај пророка у Земљу живих

Испраћај пророка у Земљу живих

Монографија под називом Испраћај пророка у Земљу живих – Споменица о блаженом уснућу Владике Атанасија (1938-2021) излази поводом 40-дневног Парастоса Владици Атанасију. Издавач је Манастир Тврдош, а уредник и приређивач је Епископ западноамерички Максим. Књига има 252 стране и илустрована је са преко 380 репродукција (од којих је већина у колору) које, колико је било могуће, хронолошким редом прате живот Епископа Атанасија Јевтића, од детињства у родном селу Брдарици, преко студентских и монашких дана, његових путовања по хришћанском Истоку и Западу, до поседњих дана у Требињу.

Предраго ми у Христу чедо

Предраго ми у Христу чедо

Милан Јовановић

Писма Аве Јустина Поповића јеромонаху Атанасију Јевтићу
(1957-1968)

Уводна напомена

Недавно је у оквирима Сабраних дела Светог Јустина Новог у 30 књига, изашла књига 23/1, са Писмима Аве Јустина. Ова Писма, која је за штампу приредио умировљени Епископ ЗХиП Атанасије (Београд 2020), садрже и сачувана писма која је Јустин слао јеромонаху (сада епископу) Атанасију.

У овом тексту анализирамо писма у периоду од 1957. до 1968. године.

На основу ове преписке можемо сагледати више аспеката Атанасијевог живота. Најпре добијамо увид у то како се кретао живот младог ученика Богословије у Београду од тренутка када је послао писмо, у то време забрањеном и заборављеном професору Богословског факултета, архимандриту Јустину Поповићу. Наиме, Ава Јустин је после завршетка Другог светског рата неоправдано протеран са Универзитета и затворен у кућни притвор у манастирима у Србији. Крајње одредиште је било манастир Ћелије код Ваљева у којем је Ава Јустин остао наредну 31 годину до свог упокојења. У писмима се може видети почетак пута Владике Атанасија од младалачког, средњошколског тражења да му отац Јустин одговори на питање о штетном деловању једне верске секте на православни српски народ, све до докторских студија и постдокторских истраживања дела Светих Отаца у Атини.

Веб-сајт

Званични веб сајт епископа др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса Универзитета у Београду

Уредник: др Максим (Васиљевић), епископ западноамерички

Контакт: info@westsrbdio.org

Фотографије